Dragi gosti, za kreiranje novog accounta pratite upute na link.na/upute.pdf

Tenks

PRIČA: Svesvemirski poučak

Diskusije s portala storyatures.com
Post Reply
_ž_
AFOL

PRIČA: Svesvemirski poučak

Post by _ž_ »

Eustahije:
Svesvemirski poučak
Image

Pravi se prijatelj poznaje po tome što kad ode na izlet u Legoland, zna kome će donijeti suvenir. Dapače, suvenire.
Htio sam o njima napisati recenziju, ali kako recenzirati suvenire od kojih se jedan možda i može ugurati među LEGO setove, ali drugi nikako? Mic po mic, od originalne želje nastao je ovaj svesvemirski poučak.

Eustahije
http://www.kockice.org/forum
Zagreb, 7. studenog 2010.
DarioD

Re: PRIČA: Svesvemirski poučak

Post by DarioD »

Kakav slijepac...(ja, moja malenkost). Pročitah ranojutros i još jednom tijekom dana i nije mi bio jasan smisao.... No lijepo piše da je to uradak "Najbrže plave zmije na svijetu" (Eustahije)...

Lijepo!
_ž_
AFOL

Post by _ž_ »

Svaki je Eustahijev izlet u vode storiaturne književnosti pravi praznik za um i oči.
Eustahije se, kao i u prethodnom radu, fantastičnom Mona Lisa Syndrome, koji i sad nosi epitet jedne od najboljih priča koja je hodala Storyaturama, prije svega bavi "višim" i "težim" temama.

Dok u prvom spomenutom radu promišlja uloge pojedinca u društvu, negove predodređenosti i odnosa prema nepisanim civilizacijskim standardima, u novom radu Eustahije podiže svoj interes korak više, propitkujući mističnu hijerarhiju svemira, od Demiurga naniže.

Eustahijev rad prožet je humorom i čita se lako, ali u sebi skriva puno više.

Već od fantastično prikrivene poruke u prvom kadru, gdje je crno svemirsko nebo prožeto naizgled slučajno razasutim zvijezdama (a u stvari pažljivo složenom konstrukcijom), Eustahije umiješno prenosi jaku, iako prikrivenu poruku, namjenjenu samo najpažljivijim čitateljima.

Kada Vintage Minifigure Collection uđe u kadar svima je jasna fantastična igra riječi i simbola kojom se Eustahije ovdje poigrao da nas iznenadi na sublinarnoj razini.

Gotovo dvodimenzinalni kvadratni planet nova je subverzija poimanja prostora, ali pravo oduševljenje čeka nas kada uočimo da tekstura površine planeta nije slučajno razbacan slijed kockica, već inteligentno renderiran simbol.

Kada se u priči pojavi lampaš, svima je jasno da svijetlo iz noge nije tek dizajnerski hir LEGO odjela, već gotovo politička poruka u kojoj se čita da oni koji su iznad nas puno bolje vide po čemu gaze.

I na posljetnu, kad se pojavi i nad popom pop, kad nas nasmije odlično sakrivenom kraticom u naizgled slučajnoj onomatopeji "CING...KLIK...ZVEC", ostaje samo zapitati se: kojih smo vrata i sami ukras?

za kockice.org/forum recenziju napisao: ž
DarioD

Post by DarioD »

Kakav El Stupido...(ja, moja malenkost). Pročitah prije sat i još jednom... i još dvaput u međuvremenu i još uvijek prebirem po rječnicima i enciklopedijama i pokušavam složiti smisleni prijevod ovog lamentata.... No lijepo se sa lijeve strane koči avatar natpisan zadnjim slovom naže abecede i još dijakritičke naravi (_ž_)...

Prestrašno!

Odoh do okuliste momentalno, a poslije na vlak do NSB-a, jer sveučilišna i biskupska knjižnica moga područja ne posjeduju libre koje bi pojasnile dijelove sadržaja recenzije. Nije ni čudo što juniori zaziru od ovog prostora... Počinje i mene strašiti... :LEGO10:
Eustahije

Post by Eustahije »

Dragi gledatelji! Za vas dvojicu evo i nekoliko ekskluzivnih informacija i kadrova "iza scene", kao bonus materijal! Drago mi je da smo se okupili u ovako velikom broju.

U priči saznajete zašto astronaut zapravo nije onaj za kojeg se izdaje, a valja napomenuti da Bricklink isto tvrdi i za ovog gospodina:
Image
Jer, kažu, nema ruksak, a imao ga je prije. Meni je to malo nategnuto, pa tu razliku nisam uvrstio u scenarij.

Sve u svemu, ekipa iz kompleta je uigrana za razne glumačke zadatke, na primjer i za mjuzikl:

Image

Ali, kao što znate, njihov agent ipak ih je najprije poslao u znanstvenu fantastiku.

Za glumca u ulozi nadčovca treba pak isto istaknuti jedan detalj:

Image

Četverokut s LEGO znakom je tipkalo, što znači da mu noge svijetle samo kad ga držite pritisnuto.
A to pak znači da je ova scena zapravo fotomontaža:

Image

Sad kad to znate, lako ćete je uočiti, ali priznajte da je prije niste primijetili. :LEGO27:

Pogledajmo gospodina i odostraga:

Image

Tu ga možete odšarafiti i obnoviti ga svježom baterijom.
(To je teoretska pretpostavka, nisam probao.)

Image

Hmmm... Duško Lokin?
DarioD

Post by DarioD »

:LEGO16: a moram priznati da me na nekog jako podsjećao...
Eustahije

Post by Eustahije »

Post Reply