Malo se kasno javljam, ali evo prilike za malo prokomentirati EV3, dakle 31313 set.
Prvo, skup je. Najmanje 2000,00 kn, a po dućanima i 2400,00.
Drugo, star je. Objavljen je 2013, a bavi se tehničkim disciplinama poput programiranja koje se jako brzo mijenjaju i napreduju, dakle ima velike predispozicije da je već odavno zastario i samo što nije izišao novi model, iako nije najavljen, LEGO Mindstormse izbacuje oko svakih 5 godina.
Treće, 100% Technic je. Ovo naravno nije mana inače, ali jest u našoj kući u kojoj su se uvijek štovali 2x4 brickovi, a sa Technic axleovima nismo znali točno ni čemu služe. Ja osobno, čak i kad bi složio kakav mini technic rješenje iz official setova i dalje nisam posve shvaćao sistem, toliko sam cjepljen protiv mehanike, pa kako da onda išta ikad složimo.
Četvrto, moj desetogodišnjak kojem sam ga kupio je odrastao u tolikoj hrpi LEGO kockica da ga nikad nisu pravo privukli. Naprosto, bio je prezasićen time, a ja sam se bavio drugim stvarima, pa nisam adekvatno ni prenio ljubav na njega. Mali je uglavnom samo visio na Playstationu, međutim, pokazao i interes da ga zanima programiranje. Tu se tati upalila lampica - LEGO Mindstors su prije svega vrhunski alat za učenje - i prije oko mjesec dana eto EV3-ja na vrata.
I stigao.
I .. bam!
Oduševljenje! Genijalnost! Zabava! Pamet! Škola!! Sve!!

Oduševljenje! (Ok, ja možda malo više nego on, ali i on sasvim dovoljno)
A onda rezime...
To što je skup - svejedno, dječji osmijeh ionako nema cijenu. Odmah sam kupio i par ekstra senzora.
Drugo, što je star. Well, to samo znači da dugo postoji i da ima dobar i bogat community. Community nije baš bogat kao LEGO AFOL scena, ali je ok. Na tržištu ima raznih drugih robotic boxeva - koji su i jeftiniji i imaju više i zanimljivijih senzora, ali naravno, jednom AFOL-u oni nikad nisu bili opcija. A tek usporedbom sa istim sada mogu reći da je LEGO najbolji izbor, ako je učenje glavna motivacija.
Mindstormi imaju jako jako dobro napravljenu "školu" učenja slaganja i programiranja. Slaganje svakog od 5 osnovnih robota je podijeljeno na nekoliko misija, od kojih se u svakoj treba riješiti neki specifični zadatak. Npr, nakon što smo složili gmizavo zmijino tijelo (prvi zadatak), drugi zadatak je bio složiti glavu zmije koja grize, to znači prvo je složiti a onda i isprogramirati. Treći zadatak je da zmija grize kad ti je blizu, četvrti da te hvata po sobi, itd...

Slaganje smo radili po uputama, a programirali smo sami, pa tek kad eventualno ne bi uspjeli smo gledali kako je to službeno riješeno.
Nakon 5 osnovnih modela s kojima se prođe prava škola slaganja, tu je i 12 dodatnih modela, sve služeni lego modeli od istog seta. 17 u 1, je zbilja bogat broj, ne znam ima li ijedan drugi set takav omjer.
I naravno, najbolji dio je slagati svoje, ili, ako ne već svoje onda krasti tuđe ideje, jer... toliko je ludih i dobrih robota već napravljeno, da zbilja nije lako smisliti nešto novo.
Što se zastarjelosti tiče, ne igra previše. Sigurno bi moderiji brick bio lakši i manji, imao bolji ekran, ali sve su to minorne stvari. Programiranje je odlično, i na dovoljno bazičnoj razini da tu modernost nije imperativ. Motori i senzori ne zastarjevaju, tako da - nije problem.
Also, brick se može upgradeati na silne načine čime se može urediti da se programira i u svim drugim postojećim programskim jezicima i frameworcima, čime se dodatno povećavaju i - mogućnosti - i verzibilnost u učenju programiranja. Svakako, genijalno!!
Anyway,
Holiday tree ballsbot je naša prva ručna kreacija, na koju smo se bacili nakon tri osnovna modela iz uputa, pa se sad i veselimo vratiti dalje uputama.
A sam robot je napravljen zajedničkim snagama, i makar nije prezahtjevan s robotske strane ipak valja reći da je 50% slaganja robotskih djelova i 100% programiranja odradio desetogodišnjak, a samo zahtjevnije zglobove senior.
Well, nisam baš planirao recenziju seta pisati, al tako je ispalo. Možda odradim i cijelu s fotkama uskoro. Gušt je baviti se EV3-com.