Ja sam Marin i ovo je moja prva objava povodom koje s vama želim podijeliti par detalja o kreaciji koja je prošli tjedan digla dovoljno prašine da sam zbog nje završio u medijima. Jedan intervju je ulovio član vašeg foruma (Filip) te me putem društvenih mreža pronašao i pozvao da napišem par riječi ovdje na stranicama kluba Kockice. Ovo mi čini veliko zadovoljstvo budući vidim da se radi o najvećem LEGO klubu u Hrvatskoj.
BACKSTORY
Riječ je o dva jedinstvena drvena broda koji pola stoljeća povezuju Dubrovnik sa otokom Lokrumom, omiljenim kupalištem domaće i strane čeljadi. Skala i Zrinski su gotovo brodovi blizanci, ali ratno razaranje je učinilo svoje pa je Zrinski nakon obnove postao malo drugačiji od Skale (meni manje oku ugodan) zbog čega je Skala poslužila kao temelj iduće kreacije. Na slici je izgled pravog broda.

O KREACIJI
Ideja je krenula u sred ljeta kao mogući Božićni poklon za nećaka 9g starosti. Prva verzija je bila gotova unutar 24h, međutim trebala su još tri mjeseca dok finalni dizajn nije bio završen i kada je krenulo mukotrpno naručivanje kockica koje nedostaju. Taj proces je trajao oko 2 mjeseca i završio je početkom 12 mjeseca uz more izgubljenih živaca sa Hrvatskom Poštom.

Čitav sklop se sastoji od 1342 dijela bez minifigura. Većina dijelova je uglavnom dostupna za kupnju, ali isto tako postoji fini broj kockica u kritično malom broju. Ono što sam mogao sam ugradio iz vlastite kolekcije starih kockica, ostalo sam kupio preko BrickLinka. Od unikatnih dijelova zastavu, grb Grada i natpise sam dao izraditi kao naljepnice i nalijepio na odgovarajuće glatke pločice. Bijela ograda je plastika promjera 3mm iz kine koju sam rezao na mjeru kada je sklop bio gotov.

Krov kabine se može odvojiti kako bi se omogućila bolja 'igra'. Međutim, ono što se na slikama ne vidi, uspio sam napraviti da se gotovo cijela paluba zajedno sa kabinom može na isti način odvojiti od ostatka broda čime se bez problema prstima dolazi do putničkog prostora ispod. Ono što me čini posebno sretnim je što konstrukcija broda izuzetno čvrsta iako se sve ovo može odvajati i spajati.

Eto toliko od mene za prvo javljanje,
Pozdrav s juga
Marin
--------------------
Slike LEGO Skale: Božo Radić/Cropix