Dragi gosti, za kreiranje novog accounta pratite upute na link.na/upute.pdf

Tenks

SERIJAL: Kopnena vrata

Diskusije s portala storyatures.com
Post Reply
_ž_
AFOL

Re: SERIJAL: Kopnena vrata

Post by _ž_ »

S petom glavom Vrata, Storyatures bilježe mali jubilej svog CXXX izdanja (broj izdanja je u stvari broj priča na portalu).

Glava peta
Image
1868 - Belle Époque (110 slika)

Period ove epizode je jedno krasno doba, možda i najljepše u dosadašnjoj europskoj povijesti. Vrijeme od kraja devetnaestog stoljeća do prvog svjetskog rata doista je bio belle. Tako i ova glava nema ni ratova ni ubijanja (dobro, možda malo) ni ostalih grozota. Inače, cijela je epizoda hommage jednom izmišljanom Belgijancu, kojeg u mojoj obitelji rado čitamo/gledamo. (Više pozadine o svakoj od priča se objavljuju u Pogovoru)

Bacite koji komentar da mi dani samoće u kojima se bavim pisanjem ovog čuda dok nostalgično gledam kako se svi ostali zabavljaju u Jesenjim igrama, a ja ne stignem - lakše prođu. :LEGO08:
Ikariks
AFOL

Post by Ikariks »

Sviđa mi se to što su (zli) glavešine u odorama Slytherina i što ej cijela glava u obliku krimića koji me jako podsjeća na one
Agathe Christie.
Priča je izvrsna, ali OMG, pa oni su *kill them, kill them all*.
Ne želim ni znati kako je do toga došlo.

I smijem li znati sa čime su te zmije obojane? (^^,)
Moj Brickset
Moj MOCpages

Trenutno u dark ageu. :(
DarioD

Post by DarioD »

.... Mon Ami :LEGO23:
_ž_
AFOL

Post by _ž_ »

Ikariks wrote:...

Slytherin, samo zato što vizualno najviše odgovara modi toga vremena. I druge HP kuće su dobrodošle.

Podsjećanje na Christie nije slučajno, dapače, to je bio i cilj.

*kill them, kill them all* - to su bila takva vremena. Sreća, danas živimo u doba razumijevanja i tolerancije, i drago mi je da je i sam promičeš. :LEGO21:

Zmije su obojane autolakom, ali ne bi ga preporučio. Iako sa manje površine stvar izgleda ok, ipak se nakon nekog vremena stvar počne guliti, pa je krpam korektorom. Testirao sam i sa akrilnim bojama, to je još gore.
Tako da, mislim da nema dobrog načina kako obojati kockicu. A na kraju krajeva, niti to treba činiti. Čim LEGO izbaci bijele zmije i krila mijenjam ih sa ovima na modelu. A to će se dogoditi... well... nikad. :LEGO69:
Jony Prah
AFOL

Post by Jony Prah »

Evo pročitao upravo Petu. Jako mi se sviđa izvedba svega. Samo da kažem: :LEGO18:

EDIT: tek sad skužio da se onej koji je ubijen zove isto kao i ja. :LEGO01:
Last edited by Jony Prah on 14. Nov 2010. 15:48, edited 1 time in total.
Eustahije

Post by Eustahije »

Evo, nakon što me stiskali rokovi za neke objave, i ja konačno ulovih vremena za trening malih sivih stanica potragom za ubojicom.
Naravno, kao i uvijek, nisam ispravno zaključio tko je ubojica i dogodio se neočekivani obrat. I to takav da mislim da ga ni ž-ova predhodnica Agatha nigdje nije imala, a vjerojatno se na takvu vezu ne bi usudila ni pomisliti. Kao što se ne sjećam niti da je zapetljaj igdje dovela do te mjere da je netko nevin posumnjao u sebe! :LEGO23:

Zapravo mi je najava posvete epizode zakomplicirala stvari. I bez nje sam imao problema u praćenju likova (kao oldskulaš, očito još nisam dovoljno istreniran za opažanje lica čovaca, pa su me preslični kostimi Doktor/Bruno ili Inspektor/Amico zbunjivali i nisam više znao tko je tko), a ovako sam još očekivao i da istražitelj ima suchetovski brk, a da je pomoćnik doktor. A opet, i ovaj brk je u redu, samo što više vuče na varijantu Petera Ustinova... :LEGO27:

Ne mogu ne spomenuti da me i opet zbunio jedan rez (pozovite ih sve / hvala što ste stigli), ali i da mi se jako dopao žonglerov obojani govor...
_ž_
AFOL

Post by _ž_ »

Svjestan sam odmah bio oba problema: što se u počektu ne kuži koji je od ona dva doktor, a koji Luxardo, i kasnije taj spomenuti rez. Ali na žalost, razmak između slikanja i pisanja je toliki da nisam znao kako to popraviti. Razmak je u ovom serijalu skoro godinu dana. Sve epizode su bile slikane u žurbi prije naše izložbe u Velikoj Gorici.

Što se Agathe i Poirota tiče, ma i općenito engleskih krimića, uvijek sam doista uživao u njima, i ovo mi je bilo raditi pravi gušt, čista uživancija. Slagati jednu takvu klasičnu krimi who-did-it zagonetku je nešto u čemu stvarno uživam.

Od iskusnijeg i/ili pronicljivijeg čitatelja sam očekivao da ovako kalkulira:
Prime Bbcode Spoiler Show Prime Bbcode Spoiler:
U priči ima oko 7 imenovanih likova, a prvo pravilo dobrog krimića je da je ubojica jedan od glavnih likova.
Kad na pola postane jasno da je ubojica žena, treba se sjetiti ženskih likova u priči, ali njih ima samo dvije, i to posve sporedne:
kurtizana - koja nema pravi motiv (osim možda "glumac koji ne ide kurtizanama kvari ugled posla - treba ga ubiti")
i ona crna udovica. Ali da je s njom Knez petljao, završio bi na robiji ne na betonu razbijene glave.

Dakle, nema ženskog lika koji bi odgovarao profilu ubojice. Što sad? Nije valjda.... tu se od čitatelja očekuje da kombinira malo "izvan kutije", i mogla bi mu uletjeti neočekivana spoznaja: "Heck, pa žena koju oni traže uopće nije žena!"

Nakon toga je lako. Ostaje 5 muških likova, od toga opet jedan sporedniji (onaj neki drugi arhitekt), jedan glavniji, i tri koji su de facto istražitelji. A kroz priču se pomalo razotkriva da je Knezu jako smetalo rušenje zidova.
1+1 = ...

Nije laka kalkulacija, ali nadam se da je bar netko reagirao sa "pa naravnoooo, kako se toga nisam odmah sjetio!"

:)

Jony Prah wrote:EDIT: tek sad skužio da se onej koji je ubijen zove isto kao i ja. :LEGO01:

Ti si Toma Knez? Wow! Sorry, ime je izmišljeno, nisam mislio nikog stvarnog "ubiti" :)
Jony Prah
AFOL

Post by Jony Prah »

Ne samo Toma, ali dobro još sam živ. :LEGO23: :LEGO23:
_ž_
AFOL

Post by _ž_ »

Glava šesta
Image
1944 - Bombardiranja (101 slika)

Najmrklija točka zadarske povijesti zadnjih pola stoljeća, nije ni u ovom stripu posebno vesela točka.
Nakon uživancija u prošloj glavi, ova je dosta teža bila za napisati.
Priča nije ni blizu u rangu ranijih glava... ali što je tu je.

Ovom glavom, prešli smo pola zadarske odiseje. Čekaju nas još tri glave u uobičajenom ritmu, svaki tjedan po jedna, a onda zadnja deseta ... za nju ćemo vidjeti. To je jedina koja još nije slikana, nadam se da mi neće trebati dugo.
Ikariks
AFOL

Post by Ikariks »

A prvi svjetski rat, Londonski ugovor, država SHS, Kraljevina SHS, velika kriza...
Niti spomenuto. :LEGO08:

66. slika --- šok
To ta klinka podržava bombardiranja? :LEGO15: :LEGO55:

84. slika wrote:Jere: Krećemo! Držite se čvrsto! Bura je, i valjat će nas.

Zar ne diže bura male, a jugo velike valove? (osim ako si mislio na vjetar)

EDIT: Imam osjećaj da trebam uzeti geografiju u ruke i ponoviti gradivo o vjetrovima.
Ne znam jesam li točno napisao, ali ova šutnja je zbilja varljiva...

Izvrstan nastavak kao i uvijek, samo sam sada bio malo kritičniji.
Opet nekakve uvrnute veze. :LEGO19:

To je sve slikano prije izložbe u VG?? :LEGO40: :LEGO18:

Jedva čekam idući nastavak. :LEGO33:
Moj Brickset
Moj MOCpages

Trenutno u dark ageu. :(
Post Reply