Deni, Technic fig je već bio pilot, nedavno. Treba ponekad probati i nešto novo.

Što se tiče procesa, istraživanja itd.... Godinama sam punio folder „mech inspiracija” fotkama maketa, ilustracijama, crtežima i sl. (Osim tražilica, dobar je i Pinterest.) Za Mech Monday Markus i ja smo odredili tjedne teme pa uglavnom imam nekakvu viziju za svaki model. Najčešće izvučem iz spomenutog foldera nešto što imam želju složiti, a da odgovara zadanoj temi.
Vrijeme istraživanja i prikupljanja informacija varira. Ako se radi o postojećem dizajnu, npr. Shiden, onda tražim snimke iz animirane serije u kojoj se pojavljuje, fotke maketa i recenzije tih istih maketa. Najdraže su mi video recenzije koje makete pokazuju na vrtuljku (link) jer onda vidim i prednju i stražnju stranu, proporcije itd. Uvijek je dobro i poslušati recenziju, pogotovo kad recenzent opisuje oružje i dodatke, jer na taj način mogu razumjeti kako funkcioniraju i što je važnije ako dođe do kompromisa (a uvijek dođe)... Dio u kojem se prikazuju zglobovi je neizostavan dio istraživanja.
Za model WBT MKIX inspiraciju sam vukao iz nekoliko izvora: folder „mech inspiracija” i fotke tenkova i druge ratne mašinerije Prvog i Drugog svjetskog rata.
Xan Kriegor je lik iz video igre. Na internetu nisam pronašao mnogo slika, a u video igri bih ga sreo tek na zadnjem nivou pa sam samo pogledao snimku tog nivoa na YT-u i zgrabio nekoliko desetaka slika iz njega.
Za model Blade Liger gledao sam slike, nacrte iz vodiča za bojanje koji je priložen uz maketu i isječke iz animirane serije da shvatim kako se koji dio pomiče i koja mu je funkcija. Nacrte sam ubacio u Photoshop i preko njih nabacio „grid” kojim sam odredio koliko stadova koji dio mora biti dug, širok, visok...
Ovigon je inspiriran jednom slikom (koja je vjerojatno jedina slika koja postoji) pa sam si dozvolio biti malo slobodniji u interpretaciji. Naravno, cijela zadnja strana modela je plod moje mašte.
Za MMMM mi je bilo bitno da inspiracija Fabulandom bude očita pa je kabina složena kao spoj nekoliko uvećanih kockica tipičnih za Fabuland (link).
Kada slažem model po „nepostojećem” dizajnu, priča je drugačija. Dok sam slagao Roboknighta tražio sam slike viteških oklopa. Trofej koji sam složio Markusu je u potpunosti iz glave, a u njoj je trenutno puno Gundama i ostalih mechova.

Ponekad sve krene od jedne kockice. Ideja za Troop Transportera došla je od dijelova s otisnutim licima. U modelu Cargo Turtle htio sam iskoristiti gusjenice kao gusjenice i kao noge.
Za Teddy's Revenge više vremena sam potrošio na rješavanje funkcije koja je bila „oklop” koji se može i ne mora nositi, a počeo sam upravo od oklopa. Slaganje samog mecha potrajalo je jer je proces bio „obrnut”.
TL;DR
Nema pravila. Svaki model je poseban.