Hvala svima, vaši su komentari glavna inspiracija za nastavak. (A inspiracije treba, jer još posla ime.)
Corwin wrote:Primjetio sam jednu malu nelogicnost.
Bijela utvrda je obranbeni zid ili utvrda?
Ak je utvrda onda mi je nelogicno da ju brani mali broj vojnika koji ne mogu intervenirati prilikom napada na sela. A ak je zid koji razdvaja 2 kraljevstva, onda mi je nelogicno da su sela ispred utvrde.
Čemu funkcija utvrde ak ne mogu zastititi sela. Orci mogu napravit opsadu, pokorit cijeli teritorij, a utvrda nek stoji, propast ce sama od sebe. Ovak svi dolaze s jedne strane, vojska i napadaci.
Argumenti stoje, Bijela utvrda je loše odradila svoj posao. Inače, Bijela utvrda je utvrda.(makar se na slikama vidi samo jedan zid, i fale ostale 3 strane svijeta, ali stanje kockica tad nije dopuštalo više.) Očito je jako jako mala, ali to se i pravdalo negdje u tekstu (glava 2) kad kapetan pokazuje Knezu utvrdu i veli "Imamo 10 uvježbanih vojnika i možemo mobilizirati još 100 seljaka". Princip obrane je upravo takav kako tomakah veli, kad je frka, svi seljaci se sklone u utvrdu, a tko može baratati oružjem - barata. Cilj je uvijek samo preživjeti, i utvrde strateški tome služe. S te strane, Knez nije napravio značajnu vojnu pogrešku kad nije išao braniti sela, to ionako ne bi imalo smisla. Možda je mogao više učiniti da zaštiti seljake, napad Oraka je bio očekivan.
Corwin wrote:
Sve mi lici na Tolkiena s velikim dodacima George Martina.
Citas li ti ž epsku fantastiku?

Jako malo čitam, ali ono što pročitam progutam. A baš je GRR Martinova Igra prijestolja bila glavna inspiracija za ovo. To će se još više otkriti u nastavcima koji dolaze.
Tamo me najviše fascinirao taj žarn - to je manje fantasy, a više alter-povijesni roman. A ono malo magije što i ima je jako rijetko i skupo. Na sličnim korijenima stoji i Narggun. No velim, to će biti još upečatljivije u nastavcima koji dolaze, jer prvih 7 glava sa Bijelom utvrdom je tek uvod u priču koja se razvija.
Once again, hvala svima! Ne štedite postove na komentarima, u ovim teškim vremenima (vodene kozice) me to najviše ozdravljuje!