Da, da, bilo je samo pitanje trenutka kad će se genijalnost pjurkovijevih kreacija iskoristiti za jednu vrhunsku storyaturu. To je otprilike kao ono kad neki finski pisac rasturi tržište sa svojim knjigama, a onda se neki holivudski lovaš dohvati prava za ekranizaciju, zbrlja u scenarij nešto svoje
(kako? u knjizi se radnja odvija u samostanu i veći dio pratimo meditaciju Časne Majke? ...prebacit ćemo to u kockarnicu u Las Vegas i dodati malo jurnjave autima s eksplozijama, to narod voli...) i ispadne blokbaster!
Pročitah odmah po objavljivanju, ali još nisam stigao prokomentirati.
Pa da kažem sada najprije da sam prvo mislio da se priča zove
Legenda o Sjekiri Zlatnoj, pa sam najprije očekivao da će se negdje pojaviti nekakva zlatna sjekira. Onda sam shvatio da se mrki gospon zove Sjekira (nije li se tako zvao slikar u
Lažeš, Melita?), pa sam mislio da će se gđa Zlatna na koncu udati za njega i već htio gunđati da je se - ako je već uzela njegovo prezime - u vjenčanom listu trebalo imenovati
Zlatna Sjekira, a ne
Sjekira Zlatna. Ah, kako sam se prevario!
Scenarij uzbudljivo ž-ovski
(uobičajeno ž-ovski je i da sam se morao na dva mjesta vraćati da se sjetim tko je tko i tko koga), a scenografija - također uzbudljivo ž-ovska, što će reći da i pjurkovi gradi uberkvalitetno, sa puno zanimljivih detalja zbog kojih se dugo možeš diviti svakoj slici i proučavati je. Eksterijer možda nešto "siromašniji", ali moguće je da je to i pogrešni dojam zbog drukčijeg kadriranja - čini mi se da su kod ž-a rijetki totali koji obuhvaćaju i dosta prostora izvan MOC-a.
A da je pjurkovi majstor detalja, već se odavno zna. Pa je tako netko negdje već komentirao odličnu upotrebu čaša u prijestolju, a ž ovdje zgodan prozor kraj prijestolja, tapiserije i diskretan izvanfokusni kamin s odlično fotkanom vatrom (kasnije se vidi bolje, očito je svjetleća kockica u igri). Ja dodajem genijalno stubište prema mučionici, drvena vrata s željeznim onim nečim i bez njega, prozori s 1x4 ogradicama (barem mislim), brdo s čardakom ni na nebu ni na zemlji i... hm... zašto junaci priče jašu na kravama?
Nadati se je da će se čitatelji još imati prilike susretati s uradcima ovog sjajnog autorskog dvojca.