Eustahije wrote:Kad već inzistiraš...
Evo nešto, imenom
OSJETLJIVO MJESTO.
Znam, ime je malo blesavo, ali to je službeni HRT-ov prijevod stručnog termina, i što sad ja tu mogu. Naime, u prvoj epizodi serije
Star Trek Enterprise Travis objašnjava Tripu, nakon što se ovaj popeo kroz otvor na podu, zašto visi naopačke (citiram prijevod): "Svaki brod ima tzv. osjetljivo mjesto. (...) Obično je između generatora gravitacije i pramca." Poziva ga da se odgurne gore i Trip zalebdi, ali iznenadi ga gravitacija sa suprotne strane i on tresne o strop.
(Možda iz ovog opisa nije prejasno, pa sam vam stavio nekoliko malih screenshotova da pomogne:
prvi,
drugi,
treći,
četvrti,
peti i
šesti.)
Znači, ideja je da u svakom sustavu s umjetnom gravitacijom (samostojeća svemirska postaja ili svemirski brod - svejedno) u određenim uvjetima postoji prostor u kojem međusobno djeluje više gravitacijskih sila koje se na jednom mjestu i ponište. Tada se možete odgurnuti od poda i balansirati u lebdećem položaju, a ako vas uhvati gravitacija sa suprotne strane - tresnete gore. Zapravo ne gore, nego u
suprotno dolje. Taj prostor
nema stropa, nego dva suprotna poda.
Osjetljivo mjesto koje vam predstavljam je visoki modul s dva radna prostora (nekog broda ili postaje, odlučite što vam se više sviđa, hehe). U njih se ulazi uobičajenim putem, tako da se uspnete kroz otvor na podu. Ali između njih možete prijeći i tako da se odgurnete od poda. Ili se možete zabavljati ekvilibrirajući u sredini.
Prvi radni prostor, donji:
Drugi radni prostor, isto donji:
Još dva totala iz drugih kuteva: