Da se i ja ubacim. I ja sam neke stvari u hodu učio dakle za početak morate imati pristojan fotić. Nikakav mobitel ne može zamijeniti fotić s objektivom koji se po mogućnost može i mijenjati za makroobjektiv i slično. Tu sam dobro prošao jer koristim suprugin fotić.
Nadalje, meni svjetlost prolazi kroz krovni prozor pa je okej osvjetljenje makar bi moglo biti i bolje. Dakle nije da imam najbolje osvjetljen prostor za slikanje no taj nedostatak pokriva najobičnija lampa ali fora je u žaruljama. Postoje žarulje
(ne znam da li ih još ima za kupiti pošto su iz prodaje ispale obične žarulje) koje izgledaju kao najobičnije no tamno plave su a svjetlo im imitira danje svjetlo. 100W daje poprilično dobro osvjetljenje u suradnji sa pravim danjim svjetlom a lampu naravno možete pomicati i sami odrediti koji dio modela želite da vam je bolje osvjetljen.
Što se podloge tiče da, najbolje je da je bijela bijela sa svih strana no ako imate bijeli model ili model koji je svijetao dobro bi bilo da imate sivu ili tamno sivu pozadinu. Treba se ipak kontrast vidjeti, ne želite da vam se model uklopi u pozadinu, zar ne? Evo jedan moj konkretan
PRIMJER. Eh sad, neki koriste pozadine u nekim drugim bojama ali fora je u tome što je siva neutralna kao i bijela. Dakle neće vam nametati svoje nijanse na model kojeg snimate. Sve ostale boje podloge će vam svoj odbljesak preslikati na model na ovaj ili onaj način.
Ja inače koristim photoshop ali više da istaknem neke stvari bolje i da na kraju krajeva prezentiram stvar kako ja želim. Fora je u tome što od dobre slike možete svašta napraviti a od loše niš.